A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

.: UP FHŠ :.

Novice

ponedeljek, 12. junij 2017

Center za jezike UP: Poletna šola italijanščine l 3.–7. julij 2017

Poletna šola italijanščine

za dijake (od 15 leta naprej), študente in odrasle

15-urni začetni tečaj (A1) ali

15-urni nadaljevalni tečaj (A2)

Poletna šola bo potekala

od 3. do 7. julija po 3 šolske ure na dan.

Prijave zbiramo do 30. junija 2017.

Za več informacij o tečaju, prijavi in ceni klikni tukaj


četrtek, 8. junij 2017

Objavljen razpis za tutorje študente na UP FHŠ v 2017/18

RAZPIS ZA TUTORJE ŠTUDENTE NA UP FHŠ
Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije (UP FHŠ) skladno s
Pravilnikom o tutorskem sistemu na Univerzi na Primorskem objavlja
razpis za tutorje študente za študijsko leto 2017/2018.
Rok za prijavo je 1. 9. 2017!
Za več informacij klikni tukaj

sreda, 7. junij 2017

Referat UP FHŠ - poletni urnik

Referat UP FHŠ bo zaprt od 10. 7. do 14. 8. 2017.

V tem času smo dosegljivi preko e-pošte referat@fhs.upr.si (za študente dodiplomskega študija) in referat.podiplomski@fhs.upr.si (za študente podiplomskega študija).

Po običajnem urniku bo začel ponovno delati v sredo, 16. 8. 2017.

Prosimo za razumevanje!


torek, 6. junij 2017

HALO, TUKAJ SLOVENSKI MEDITERAN! - Poletni tečaji slovenskega jezika na slovenski Obali - 10.7 - 21.7.2017

HALO, TUKAJ SLOVENSKI MEDITERAN!

24. Poletni tečaji slovenskega jezika na slovenski Obali 

24th Summer Courses of the Slovene Language on the Slovene Coast

10.7 - 21.7.2017, Koper

Tako bomo tudi letos odgovorili vsakemu, ki se nam bo oglasil. Javite se nam lahko vsi, ki bi radi spoznali Slovenijo in njene prebivalce, njihov jezik in kulturo, hkrati pa preživeli dva lepa počitniška tedna v prepoznavnem sredozemskem mestu Koper. Letos namreč že štiriindvajsetič pripravljamo Poletne tečaje v slovenski Istri, kjer se ob starih sredozemskih mestih Izoli in Piranu, znanem slovenskem obmorskem letovišču Portorožu in slikovitem podeželju razvija tako industrijsko in turistično kot tudi univerzitetno mesto Koper. In prav tu se boste letos srečali vsi, ki ste prepričani, da vas modro morje lahko popelje v svet slovenskega jezika in kulture. Če se mu boste seveda prepustili!

This is our welcoming reply to whoever calls us. Let us know if you are interested in getting to know Slovenia and its inhabitants, their language and culture, and in spending two pleasant holiday weeks in the well-known Mediterranean town Koper. This is the twenty-fourth year of organising Summer Courses in the Slovene Istria where Koper, the industrial, tourist as well as university town develops, among the ancient Mediterranean towns of Izola, Piran, the well-known seaside resort Portorož and a picturesque countryside. If you would like to combine the useful – learning Slovene – with the pleasant – two weeks of sun, sea and fun, then you should come and visit us!

Več informacij / More info


ponedeljek, 5. junij 2017

11. mednarodna poletna šola muzeologije uspešno zaključena

Fakulteta za humanistične študije UP in Mednarodna ustanova Forum slovanskih kultur (FSK) sta med 22. in 26. majem 2017 pripravili že enajsto mednarodno poletno šolo na temo kulturne dediščine in muzeologije, ki je potekala v Piranu in Kopru. Letos se je organizaciji aktivno pridružil Pokrajinski muzej Koper, prav tako pa sta nas podprla Evropska muzejska akademija in Občina Piran. Šola je bila mednarodna v pravem pomenu besede, saj so se je udeležili strokovnjaki in študenti iz desetih evropskih držav.

V temi letošnje mednarodne poletne šole so bile v ospredju podobe in z njimi digitalno pripovedovanje zgodb v muzejih. »V izobilju podob, ki nas obkrožajo na vsakem koraku, je ključna tako podoba sama, kot medij, preko katerega gre njen pomen v svet«, je ob otvoritvi povedala dr. Andreja Rihter, direktorica FSK-ja. Danes tudi muzejske vizualne reprezentacije sledijo trendom sodobne družbe in prav te so, s primeri dobrih praks, osvetlili predavatelji.

Slovenija se je tokrat predstavila s prenovljenim Arheološkim parkom Simonov zaliv v Izoli in njegovim interpretacijskim centrom, ki sta rezultat uspešno zaključenega projekta Inštituta za arheologijo in dediščino FHŠ UP, ter razstavnimi projekti Pokrajinskega muzeja Koper. Trideset udeležencev, študentov, kustosov in drugih strokovnjakov je v Slovenijo prišlo iz desetih različnih držav: Poljske, Češke republike, Ruske federacije, Črne gore, Turčije, Italije, Bolgarije, Hrvaške, Srbije in Slovenije.

V okviru Mednarodne poletne šole muzeologije so v mednarodni ustanovi Forum slovanskih kultur predstavili tudi Piranovo – mednarodni center za raziskovanje dediščine v Piranu, v katerega se bo aktivno vključila tudi Fakulteta za humanistične študije UP in njeni študenti.

Ob zaključku šole je dekanja UP FHŠ prof. dr. Irena Lazar povedala: »Študenti Fakultete za humanistične študije so imeli priložnost obogatiti in razširiti svoje znanje na področju interpretacije in prezentacije kulturne dediščine, sodobnih muzejskih prezentacij ter dobrih praks.« Ob tem je fakulteta stkala številne nove vezi in bila povabljena, da se pridruži Unesco katedri za muzeologijo in svetovno dediščino. Tako bo fakulteta v letu 2018, ki ga je Svet Evrope razglasil za leto kulturne dediščine, dosegla nov pomemben mejnik na področju študija kulturne dediščine in arheologije, ki ga kot edina fakulteta v Sloveniji izvaja na vseh stopnjah študija.

Povezave do objav Unesco katedre za muzeologijo in svetovno dediščino:

http://www.phil.muni.cz/wune/home/partnerstvi-a-spoluprace/partnerstvi-a-spoluprace/view?set_language=en

http://www.phil.muni.cz/wune/home/News/2017/new-partnership

https://www.facebook.com/Centre-of-Museology-and-Unesco-Chair-of-Museology-and-World-Heritage-1679055549047876/

Oglejte si nekaj foto utrinkov:ponedeljek, 5. junij 2017

Informativni dan za podiplomske programe 2. in 3. stopnje - 22. junij ob 16.00

Vabljeni na informativni dan za podiplomski študij

v četrtek, 22. junija 2017, ob 16.00 v prostorih fakultete

(UP FHŠ, Titov trg 5, Koper).

UP Fakulteta za humanistične študije (UP FHŠ) v študijskem letu 2017/2018 razpisuje naslednje magistrske študijske programe 2. stopnje: Arheološka dediščina Sredozemlja, Geografija, Italijanistika, Jezikovno posredovanje in prevajanje, Komuniciranje in mediji, Kulturni študiji in antropologija, Zgodovina ter pedagoške študijske programe, ki jih razpisuje v sodelovanju z UP PEF: dvopredmetni pedagoški študijski program Geografija (kombinacija zgolj z dvopredmetnim pedagoškim programom Zgodovina), pedagoški študijski program Italijanistika, pedagoški študijski program Slovenistika ter dvopredmetni pedagoški študijski program Zgodovina (kombinacija zgolj z dvopredmetnim pedagoškim programom Geografija).

Vabljeni!


ponedeljek, 5. junij 2017

Izšla nova pesniška zbirka predavatelja na UP FHŠ Marcella Potocca

Izšla nova pesniška zbirka predavatelja na UP FHŠ Marcella Potocca

V četrtek, 1. junija, je bila v prostorih založnika LUD Literatura predstavljena nova, že peta pesniška zbirka dr. Marcella Potocca Poznam te črne stvari. Potocco je bil v preteklosti nominiran za Jenkovo in za Veronikino nagrado, njegove pesmi so doživele številne prevode v tuje jezike, mdr. v hrvaškem izboru Most na Sutli, češkem izboru Hledači příběhů idr., nastopil je tudi na številnih festivalih doma in v tujini.

O najnovejši zbirki je urednik Andrej Hočevar zapisal: "V jedru poezije Marcella Potocca iz zbirke Poznam te črne stvari utripata skrb in sočutje, s katerima se njen govorec sprašuje o temeljni človeški odgovornosti do sveta, ki jo prevzema že s tem, ko je v njem udeležen z motrenjem. Zato je njegova naloga kljub nezadostnosti besed prav izrekanje obnemoglosti sveta, pri čemer se govorec popolnoma zaveda, da je prav ta, negova pozicija, obsojena na prevpraševanje, še najbolj obnemogla od vseh. Zaznamuje jo namreč nikoli zaključen trud, da bi v videno in zapisano verjel, čeprav so besede izdajalke, ki vzdržujejo iluzijo bližine med posameznikom in svetom. Pesmi zbirke Poznam te črne stvari iskreno odkrivajo koordinate te bližine, brez katere se življenje ne zdi mogoče."

Potocco je ob predstavitvi dodal, da velik del zbirke zaznamujeta preplet in sodelovanje intimnega in družbenega; intimno kot odnos so-čutenja drugega lahko deluje kot možnost ali upanje za transformacijo kljub pesimistični viziji prostora tukaj in zdaj.

Več o knjigi: http://www.ludliteratura.si/knjiga/poznam-te-crne-stvari/#o-knjigi


ponedeljek, 5. junij 2017

Še so na voljo štipendije za študijske obiske dijakov in študentov

Še so na voljo štipendije za študijske obiske dijakov in študentov

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS sporoča, da so sredstva na 228. javnem razpisu za štipendiranje študijskih obiskov dijakov in študentov v tujino, še na voljo.

Sredstva so namenjena štipendiranju vsaj 3-tedenskih študijskih obiskov študentov ter vsaj 2-tedenskih študijskih obiskov dijakov v obdobju od 1. 10. 2016 dalje, pri čemer se mora študijski obisk pričeti najkasneje 30. 9. 2017. Sredstva se dodelijo za pokritje neposrednih stroškov študijskega obiska.

Zadnji rok za prijavo je 30.9.2017.

Vse informacije glede razpisa najdete na tej povezavi.

Dodatne informacije je možno v času uradnih ur dobiti tudi osebno na naslovu sklada ali telefonsko pri Minki Glinšek na 01 43 45 893 ali minka.glinsek@sklad-kadri.si.


torek, 23. maj 2017

Projekcija filma Nedokončano: Olimpijsko mesto - 25.5.2017

Projekcija filma

Nedokončano: Olimpijsko mesto

četrtek, 25. maj 2017, ob 11. uri, sejna soba, UP FHŠ, Titov trg 5, Koper

Tiskovna konferenca

četrtek, 25. maj 2017, ob 19.30 uri, atrij UP FHŠ, Titov trg 5, Koper

Premiera filma in razgovor z avtorji

Poslovni, upravni in rekreacijski center Solis

V okviru predmeta Grajeno okolje in komunikacija pod mentorstvom doc. dr. Boštjana Bugariča in pomočjo režiserja Yilmaza Vurucuja ter arhitektke Tine Cotič, so študentke in študenti oddelka Oddelka za medijske študije Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem v Kopru posneli dokumentarni film Nedokončano: Olimpijsko mesto. V ospredje filma stopa tematika investitorskega urbanizma s posebnim fokusom in predstavitvijo nedokončanega objekta Solis v Kopru.

V filmu se avtorji sprašujejo o vplivu nedokončanih objektov in stopnji osveščenosti javnosti glede stanja propadajočih nedokončanih objektov v slovenskem prostoru. Nikoli dosežen idealizem javno zasebnega partnerstva mesta Koper se kaže v nedokončanem ''olimpijskem'' Solisu, v katerem so že prisotni osnutki olimpijskega bazena, prostorov za javno upravo in hotela. Ostaja podirajoča se novogradnja, Einstürzende Neubauten. Mesto so ljudje, zato je odnos prebivalcev posebej pomemben, saj Solisova zgodba ni osamljen primer nedokončanosti. Meščani sprejemajo propadle investicije kot nekaj samoumevnega, živijo v sožitju z njimi. 

Kaj je torej mesto, v katerem živimo, smo mesto res tudi ljudje?

Vabljeni na projekcijo filma in razgovor z avtorji!

Tina Cotič

031 388 069

Univerza na Primorskem, Fakulteta za Humanistične študije

Oddelek za medijske študije, predmet Grajeno okolje in komunikacija

Avtorji: Maja Muhič, Špela Razpet, Andreja Cergol, Marina Zijan, Domen Miklavec, Lea Stroj, Ana Mlakar, Alexandra Zaman, Eva Križaj, Rebeka Bratož Gornik

Mentorji: doc. dr. Boštjan Bugarič, Tina Cotič, Yilmaz Vurucu


ponedeljek, 22. maj 2017

Zagovor doktorske disertacije »Goti med Jadranom in Panonijo« študenta študijskega programa 3. stopnje Zgodovina Evrope in Sredozemlja Gojka Tice - 30.5. ob 16.00

Spoštovani!

 Vabimo Vas na zagovor doktorske disertacije

 »Goti med Jadranom in Panonijo«

študenta študijskega programa 3. stopnje Zgodovina Evrope in Sredozemlja Gojka Tice,

ki bo v torek, 30. 5. 2017 ob 16.00,

v predavalnici Maestral 3, UP FHŠ, Titov trg 5, 6000 Koper.

Doktorska disertacija je bila pripravljena pod mentorstvom prof. ddr. Mitje Guština

Referat UP FHŠ


petek, 19. maj 2017

Rawley Grau z UP FHŠ nominiran za prestižno Oxford-Weidenfeldovo nagrado za prevajanje

Rawley Grau z UP FHŠ nominiran za prestižno Oxford-Weidenfeldovo nagrado za prevajanje

Rawley Grau z Oddelka za uporabno jezikoslovje UP FHŠ je bil za prevod romana Dušana Šarotarja Panorama nominiran za prestižno Oxford-Weidenfeldovo nagrado za prevajanje, ki jo univerza v Oxfordu podeljuje knjižnim literarnim prevodom iz evropskih jezikov v angleščino.

Prevod je bil uvrščen v listo osmih finalnih nominirancev iz izbora 127 izvrstnih prevodov iz 26 različnih jezikov. Nagrado, ki je poklon prevajalskemu poklicu in izpostavlja kulturno pomembnost prevajanja, bodo ob bogatem programskem dogajanju razglasili in podelili na Oxfordski dan prevajanja (Oxford Translation Day) 3. junija 2017.

Prevajalec Rawley Grau

Grau je o zahtevnem prevajalskem delu pri tem romanu dejal, da je nominacija za Oxford-Weidenfeldovo nagrado velika čast, saj je to ena redkih nagrad, ki jih podeljujejo posebej za prevajanje: »To je bil najbrž eden od mojih najzahtevnejših prevodov. Čudovita proza Dušana Šarotarja je lirična in hkrati izjemno natančna pri opisih tako izmuzljivih stvari, kot so oblaki, vreme ali padanje svetlobe na vodno gladino. Poleg tega avtor nenehno prehaja med liričnostjo in različnimi govorjenimi pripovedmi, ter pripovedmi znotraj pripovedi (in se pri tem giblje tudi naprej in nazaj v času in prostoru, med različnimi državami in časovnimi obdobji), zato je bilo pomembno, da v angleščini za vsakega od glasov najdem pravi ton in da bralcu ne otežujem sledenja dogajanju. Za to je bilo potrebno veliko trdega dela, a dobre kritike, ki jih dobiva knjiga, dokazujejo, da je bil moj trud poplačan. Zelo sem zadovoljen, da Dušan postaja prepoznaven tudi mednarodno, saj si to gotovo zasluži.«

Izsek iz prevoda in več o recepciji dela v tujini pa tudi na spodnjih povezavah:

http://numerocinqmagazine.com/2016/11/04/panorama-novel-excerpt-dusan-sarotar/

http://eurolitnetwork.com/stephen-wattss-afterword-for-panorama-by-dusan-sarotar/

https://www.theguardian.com/books/2016/dec/06/panorama-by-dusan-sarotar-review

O nagradi:

https://www.queens.ox.ac.uk/oxford-weidenfeld-prize, http://www.st-annes.ox.ac.uk/about/the-oxford-weidenfeld-translation-prize


torek, 16. maj 2017

SloVečer z Majo Smotlak in otvoritev razstave l 23. 5. 2017 ob 19. uri

Oddelek za slovenistiko

Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem

v nizu kulturnih prireditev SloVečeri – uspehi naših nekdanjih študentov

in v sodelovanju z založbo Mladika vljudno vabi na

predstavitev literarnovedne monografije dr. Maje Smotlak

Narodna identiteta v sodobnem

slovenskem romanu v Italiji

(Trst, Mladika, 2017)

v torek, 23. maja 2017, ob 19. uri v predavalnici Maestral 3

(Titov trg 5, Koper/Capodistria).

O knjigi bosta spregovorila dr. Krištof Jacek Kozak in

urednica založbe Mladika Nadia Roncelli,

večer bo povezovala dr. Vladka Tucovič.

Dr. Maja Smotlak je diplomirala in doktorirala na našem Oddelku, trenutno je zaposlena na Inštitutu za jezikoslovne študije Znanstveno-raziskovalnega središča Koper. Raziskovalno se ukvarja s slovenskim leposlovjem, zlasti pa slovensko književnostjo, ki nastaja v Italiji. Njena monografija je nastala na osnovi doktorske disertacije, ki jo je zagovarjala leta 2014. Redno piše literarne kritike za Radio Trst A. Za diplomsko delo Ženski liki v romanu Borisa Pahorja Parnik trobi nji je prejela fakultetno Bartolovo nagrado, za doktorsko disertacijo Narodna identiteta v sodobnem slovenskem romanu v Italiji (1991–2011) 2. nagrado na 13. nagradnem natečaju Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, leta 2016 pa še nagrado Slovenskega raziskovalnega inštituta SLORI.

Kako doživljajo svojo narodnost Slovenci v Italiji? Kaj mislijo o Italijanih in kaj o Slovencih v matici? Kako gledajo na Evropo in globalizacijo? Odgovore na ta in še mnoga druga vprašanja je avtorica raziskala v pripovedništvu Slovencev v Italiji, in sicer z raziskovanjem načina, kako so teme narodne identitete problematizirane in ubesedene v vseh slovenskih romanih, ki so nastali v Furlaniji - Julijski krajini med letoma 1991 in 2015. Njeno delo zapolnjuje doslejšnjo vrzel slovenske literarne vede na tem področju.

Pred predstavitvijo knjige bomo vašega obiska veseli na odprtju razstave Mlada primorska poezija, ki je v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja in Kulturnim klubom nastala ob 21. marcu – svetovnem dnevu poezije in je na ogled na hodnikih Fakultete.


ponedeljek, 15. maj 2017

Scoprire l'Italia viaggiando/Popotovanje in spoznavanje Italije - 18.5.

Gli studenti del terzo e quarto anno del Corso di Laurea in Italianistica della

Facoltà di Studi Umanistici dell'Univeristà del Litorale hanno il piacere di

invitarvi a partecipare al gioco Scoprire l'Italia viaggiando che si terrà

giovedì 18 maggio 2017 dalle ore 12.30 in poi nell'aula Levante 3 (II piano).

Vi aspettiamo!

Študenti tretjega in četrtega letnika Oddelka za italijanistiko na Univerzi na Primorskem, Fakulteti za humanistične študije Koper vabijo k sodelovanju pri igri Popotovanje in spoznavanje Italije, ki bo v četrtek, 18. maja 2017 od 12.30 ure dale v predavalnici Levant 3 (2. nadstropje).

Pridite! 


petek, 12. maj 2017

Gostujoči predavanji dr. Gala Kirna na temo FILMA IN REVOLUCIJE - 17.5. in 18.5.2017

Oddelek za medijske študije

Fakultete za humanistične študije

Univerze na Primorskem

vabi na

gostujoči predavanji dr. Gala Kirna

na temo FILMA IN REVOLUCIJE,

ki bosta v sredo, 17. 5., in četrtek, 18. 5. 2017,

na Fakulteti za humanistične študije v Kopru.

Sreda, 17. 5., ob 15.00, Maestral 4

V prvem predavanju se bomo posvetili gledanju in komentiranju filmskega materiala, ki sodi v kontekst t.i. jugoslovanske sekvence. Obravnavali bomo film Živojina Pavlovića Kad budem mrtav i beo (1967), ki je verjetno eden najboljših jugoslovanskih filmov in predstavlja tudi eno najbolj kritičnih analiz o delu in nedelu ter spodletelosti jugoslovanskega projekta. Nato nas bo, sledec Makavejevu, zanimal retrospektivni pogled Marte Popivode v njenem nedavnem filmu Jugoslavija, ali kako je ideologija premikala nase kolektivno telo? (2013), ki se loteva aspekta ritualizacije socialisticne revolucije prek praznika štafete mladosti. Štafeta mladosti, Titov rojstni dan, dan medrepubliske solidarnosti in prihodnosti je bil eden najpomebnejših praznikov skupne države - tako estetska kot politična analiza nam lahko pomagata razumeti ključne premike skozi celotno zgodovino. Ob koncu se bomo lotili nekaterih primerov t.i. francoske sekvence, novega spoja filma in revolucije po 2.svetovni vojni, predvsem pa okoli leta 1968. 

Četrtek, 18. 5., ob 13.15, Maestral 3

V drugem predavanju se bomo lotili spoja filma in revolucije v francoskem kontekstu, ki poteka na zelo različnih ravneh: od antikolonialnega filma (Vautier, Marker) do avtorskega filma (novi val) ter seveda do militantnega filma, ki približa film spet delavcem in študentom leta 1968. Na kakpen način v filmu in v svetu filma pride do odziva na maj '68? Predstavljena bodo dela nekaterih velikih cineastov ter tudi kolektivnih projektov (npr. skupine Medvedkin).

Gal Kirn je trenutno gostujoči predavatelj/raziskovalec Univerze na Primorskem ter pridruženi raziskovalec na inštitutu ICI-Berlin. Na Univerzi v Novi Gorici je opravil doktorat iz politične filozofije (2012), medtem ko je bil v rodni Ljubljani član kolektiva Delavsko-punkerska univerza (2003–2008), zatem raziskovalec na Jan van Eyck Academie v Maastrichtu (2008–2009), raziskovalec na Institute of Cultural Inquiry Berlin (2010-2012) in na Akademie Solitude ter postdoktorski štipendist Humboldt Fundacije v Berlinu (2013–2016). Je sourednik knjig Beyond Neoliberalism (Palgrave Macmillan, 2017, z Marianom Burchardtom), Encountering Althusser (Bloomsbury, 2012, s Petom Thomasom, Saro Farris in Katjo Diefenbach) in Yugoslav Black Wave Cinema and its Transgressive Moments (JvE Academie, 2012, z Dubravko Sekulić in Žigom Testenom). Njegova knjiga Partizanski prelomi in protislovja tržnega socializma v Jugoslaviji je izšla pri založbi Sophia leta 2015.


četrtek, 11. maj 2017


sreda, 10. maj 2017

Zagovor doktorske disertacije študenta 3. stopnje Geografija Petra Glasnovića - 22.5. ob 14.00

Spoštovani!

Vabimo Vas na zagovor doktorske disertacije

študenta študijskega programa 3. stopnje Geografija, Petra Glasnovića

z naslovom 

»Primerjava dejanske in potencialne razširjenosti izbranih vrst iz rodu vrčic (Edraianthus, Campanulaceae) s pomočjo modeliranja«,

ki bo potekal

v ponedeljek, 22. maja 2017, ob 14. uri, v Sejni sobi UP FHŠ, Titov trg 5, 6000 Koper.

Doktorska disertacije je bila pripravljena pod mentorstvom  doc. dr. Valentine Brečko Grubar in somentorstvom doc. dr. Boštjana Surine.

Referat UP FHŠ


ponedeljek, 8. maj 2017

Gostujoče predavanje Reneja Masaryka: Popularizacija in raba arheološke kulturne dediščine - 10.5.2017 ob 15.00

Univerza na Primorskem

Fakulteta za humanistične študije

Oddelek za arheologijo in dediščino

VABI NA GOSTUJOČE PREDAVANJE

Vabljeni na gostujoče predavanje Reneja Masaryka (Skupina Stik, Ljubljana) z naslovom »Popularizacija in raba arheološke kulturne dediščine« v sredo, 10. maja 2017 ob 15:00 v predavalnici Maestral 2 na UP FHŠ.

Predavanje poteka v organizaciji Oddelka za arheologijo in dediščino UP FHŠ v okviru predmeta Arheologija in javnost.

Vljudno vabljeni!

prof. dr. Irena Lazar

doc. dr. Zrinka Mileusnić


ponedeljek, 8. maj 2017

SloVečer: literarno branje l 9.5. ob 18.30

Oddelek za slovenistiko

Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem

v nizu kulturnih prireditev

SloVečeri

vljudno vabi na

literarno branje

v torek, 9. maja 2017, ob 18.30 v predavalnici Levant 1

(Titov trg 5, Koper/Capodistria).

Svoja prozna in pesniška besedila bodo predstavili študentje študijskih programov Slovenistika in Medkulturno jezikovno posredovanje:

Tjaša Kelc, Saša Marsetti, Dino Nadarević, Silvija Strle

in Nives Trobentar Žagar.

Del njihove proze in poezije je nastal v okviru predmeta Kreativno pisanje, ki je v letošnjem letu potekal na Fakulteti za humanistične študije

pod mentorstvom doc. dr. Marcella Potocca.

Večer bo povezovala študentka Slovenistike Maja Petrovčič.

Veseli bomo vašega obiska!


četrtek, 4. maj 2017

Vpliv geopolitičnih dejavnikov pri glasovanju na pesmi Evrovizije

Geografski večer UP Fakultete za humanistične študije

Oddelek za geografijo UP Fakultete za humanistične študije vabi na predavanje z naslovom VPLIV GEOPOLITIČNIH DEJAVNIKOV PRI GLASOVANJU NA PESMI EVROVIZIJE. Pesem Evrovizije je glasbeno tekmovanje predstavnikov radijskih in televizijskih hiš, ki so članice zveze EBU. Glasovanju na prireditvi je bilo pogosto očitano, da je pristransko in politično obarvano, kar so potrdile tudi nekatere dosedanje tuje raziskave na tem področju. O tem bomo spregovorili tudi na Geografskem večeru, na katerem bomo izvedeli, zakaj lahko do te pristranskosti prihaja in kateri geopolitični dejavniki lahko na to vplivajo.

Predaval bo študent prvostopenjskega programa Geografija Miha Hlede.

Predavanje bo v sredo, 10. maja 2017, ob 18.30, v predavalnici Maestral 1 na UP Fakulteti za humanistične študije, Titov trg 5, Koper.

Vljudno vabljeni, VSTOPNINE NI!


četrtek, 20. april 2017

Center za jezike UP: Španščina v turizmu (15-urni tečaj za začetnike)

Center za jezike UP

ŠPANŠČINA V TURIZMU

15-urni tečaj za začetnike

Fakulteta za humanistične študije

Titov trg 5, 6000 Koper

Začetek tečaja: ponedeljek, 22. maj 2017

Dva možna termina tečaja!

ponedeljek 14.00-16.30

ali

ponedeljek 17.00-19.30

Tečaj bo potekal v 5 srečanjih po 3 ure.

Cena: 100 eur z DDV

Izvajalka:

prof. Laura Menéndez, lektorica španskega jezika s številnimi izkušnjami z univerz in podjetij

Vsebina tečaja:

¿Sus datos, por favor?

Pozdravljanje in predstavljanje v hotelu. Rezervacija sobe in podatki za plačilo prenočišča.

¡Bienvenidos a Primorska!

Opis mesta in priprave na potovanje. Možnosti transporta in namestitve. Dnevi, ure, meseci, letni časi.

De compras

Nakupovanje. Izdelki v trgovini, hrana in pijača. Dialog v trgovini, pogajanje za ceno. Tipične jedi in prehranjevalne navade.

 Prijave zbiramo do 11. maja 2017.

O predavalnici vas bomo obvestili po elektronski pošti do začetka tečaja.

Več informacij: ana.zwitter@fhs.upr.si


torek, 18. april 2017

Gostujoče predavanje dr. Anje Mlakar z naslovom »Folklora o »drugih« v prostoru. O Turkih, Francozih itd.« - 19. 4. 2017

Univerza na Primorskem

Fakulteta za humanistične študije 

Oddelek za arheologijo in dediščino 

VABI NA GOSTUJOČE PREDAVANJE

Vabljeni na gostujoče predavanje dr. Anje Mlakar z naslovom »Folklora o »drugih« v prostoru. O Turkih, Francozih itd.« v sredo, 19. aprila 2017 ob 12:30 v predavalnici Maestral 4 na UP FHŠ.

Predavanje poteka v organizaciji Oddelka za arheologijo in dediščino UP FHŠ v okviru predmeta Med arheologijo in etnologijo.

Vljudno vabljeni!

Doc. dr. Katja Hrobat Virloget


petek, 14. april 2017

Dnevi humanistike v medijih

V okviru Dnevov humanistike, ki so potekali od 10. do 13. aprila, se je zvrstilo mnogo dogodkov. Spodaj je nekaj povezav na prispevke, ki so bili objavljeni v medijih. 

Dnevi humanistike 2017

Slovenska tiskovna agencija 

Radio capris

Pogovor ob prevodu ob izdanem in nagrajenem angleškem prevodu poezije in pisem ruskega pesnika Jevgenija Abramoviča Baratinskega:

Primorske novice

Uprizoritveni dogodek TELO, SPOMNI SE

Primorske novice

E-koper


petek, 14. april 2017

Kandidatna lista za nadomestne volitve v Študentski svet UP FHŠ

Nadomestne volitve se izvedejo v sredo, 19. aprila 2017 v pritličju UP FHŠ.

Razpis in sklep o nadomestnih volitvah v ŠS UP FHŠ


petek, 14. april 2017

Gostujoče predavanje doc. dr. Julijane Visočnik: VOJAKI NA SLOVENSKEM V ANTIKI - 20.4.2017

Univerza na Primorskem

Fakulteta za humanistične študije 

Oddelek za arheologijo in dediščino 

VABI NA GOSTUJOČE PREDAVANJE

Vabljeni na gostujoče predavanje doc. dr. Julijana Visočnik (Škofijski arhiv Ljubljana) z naslovom VOJAKI NA SLOVENSKEM V ANTIKI, v četrtek, 20.4.2017 ob 14:30 v predavalnici Levant 1 na UP FHŠ.

Na predavanju z naslovom bo predavateljica bo predstavila celejske vojake, o katerih beremo na nagrobnikih in oltarjih v Celeji, pa tudi tiste, ki so službovali drugod po Rimskem imperiju ter tam pustili svoje sledi. Njihovo število, funkcije, enote bo primerjala tudi s stanjem v drugih rimskih avtonomnih mestih na Slovenskem.

Predavanje poteka v organizaciji Oddelka za arheologijo in dediščino UP FHŠ v okviru predmeta Arheološke analize materialne kulture.

Vljudno vabljeni!

prof. dr. Irena Lazar

doc. dr. Alenka Tomaž


petek, 14. april 2017

Gostujoče predavanje dr. Špele Karo: Arheološko najdišče Gradišče nad Bašljem: pregled raziskav, interpretacija arhitekturnih ostankov in drobnih najdb - 19.4.2017

Univerza na Primorskem

Fakulteta za humanistične študije 

Oddelek za arheologijo in dediščino 

VABI NA GOSTUJOČE PREDAVANJE

Vabljeni na gostujoče predavanje dr. Špele Karo (ZVKDS Center za preventivno arheologijo, Narodni muzej Slovenije) z naslovom »Arheološko najdišče Gradišče nad Bašljem: pregled raziskav, interpretacija arhitekturnih ostankov in drobnih najdb« v sredo, 19.4.2017 ob 10:00 v predavalnici Maestral 2 na UP FHŠ.

Na arheološkem najdišču Gradišče nad Bašljem pri Preddvoru, kjer so raziskave pod vodstvom Narodnega muzeja Slovenije potekale že v letih 1939 in 1998, je ekipa Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Centra za preventivno arheologijo s sodelavci v letih 2010–2015 izvedla zračno lasersko skeniranje površja najdišča in njegove okolice, geofizikalne raziskave ter arheološko dokumentiranje uničenja objekta, ki je nastalo kot posledica žledoloma. Predavanje prinaša pregled dosedanjih raziskav, interpretacijo arhitekturnih ostankov naselbine na Gradišču in izbranih skupin zgodnjesrednjeveških predmetov, ki so bili odkriti tudi na nekaterih drugih višinskih najdiščih na slovenskem ozemlju.

Predavanje poteka v organizaciji Oddelka za arheologijo in dediščino UP FHŠ v okviru predmeta Arheologija zgodnjega srednjega veka.

Vljudno vabljeni!

doc. dr. Zrinka Mileusnić


ponedeljek, 10. april 2017

GOSTUJOČE PREDAVANJE dr. Andreje Breznik (Narodni muzej Slovenije) - 12.4.

VABILO NA GOSTUJOČE PREDAVANJE

Vabljeni na gostujoče predavanje dr. Andreje Breznik (Narodni muzej Slovenije) z naslovom Upravljanje arheoloških parkov. Oblikovanje sodobnega kulturnoturističnega produkta, v sredo, 12.4.2017 ob 15:00 v predavalnici Maestral 2 na UP FHŠ.

Predavanje poteka v organizaciji Oddelka za arheologijo in dediščino UP FHŠ v sklopu prireditve DNEVI HUMANISTIKE 2017 in v okviru predmeta Arheologija in javnost.

Vljudno vabljeni!

prof. dr. Irena Lazar


ponedeljek, 10. april 2017

OKROGLA MIZA : POSLANSTVO IN KARIERA DIPLOMANTOV FHŠ - torek, 11.4. ob 15.00

OKROGLA MIZA : POSLANSTVO IN KARIERA DIPLOMANTOV FHŠ

Kdaj: Torek, 11.4.2017, ob 15.00 uri

Kje: Burja 2 (prvo nadstropje Fakultete za humanistične študije)

Kakšno je poslanstvo humanistov v sodobnem svetu? Ali res drži, da sodobno gospodarstvo potrebuje pretežno diplomante naravoslovno-tehniških študijskih programov in kakšne so zaposlitvene možnosti diplomantov humanistike? Kakšna naj bi bila karierna oziroma poklicna pot mladega humanista? Kaj je najbolj dragocena popotnica študija na FHŠ in kako poiskati prvo zaposlitev?

Na takšna in drugačna vprašanja bomo iskali odgovore skupaj s petimi mladimi, uspešnimi humanisti, in sicer z:

- italijanistom in zgodovinarjem Tomijem Lavrenčičem – zaposlenim na Generalnem konzulatu Republike Italije v Kopru,

- socialnim antropologom in kulturologom Borutom Jermanom – podpredsednikom in koordinatorjem strokovnega dela v kulturno izobraževalnem društvu PiNA (Koper),

- slovenistko Nino Trampuš - zaposleno v Službi za odnose z javnostmi na Občini Piran,

- zgodovinarjem Matejem Muženičem – zaposlenim v Pokrajinskem arhivu Koper (enota Piran) in

- geografom Markom Pavličem – zaposlenim na Statističnem uradu Republike Slovenije.

Dogodek bo povezoval vodja Kariernega centra Univerze na Primorskem Danijel Bandelj.

Vljudno vabljeni!


četrtek, 6. april 2017

VABILO NA DELAVNICI KARIERNEGA CENTRA UP - 11. april 2017

KARIERNI CENTER UP

v sodelovanju z UP Fakulteto za humanistične študije,

v okviru dogodka

Dnevi humanistike, organizira 2 delavnici:

1. ODKRIJ SVOJE POSLANSTVO - KDO SEM, KAJ ZNAM, KAKŠNO JE MOJE POSLANSTVO?

TOREK - 11.4.2017 ob 10:00

Dobro poznavanje samega sebe, osebnih lastnosti in sposobnosti ter posameznikovih potencialov in motivov je izhodišče iz katerega posameznik plete lastno poslanstvo in karierno pot. Pri samospoznavanju so nam v pomoč različna orodja in vprašalniki. Na KC UP smo razvili karierno-osebnostni vprašalnik, ki smo ga poimenovali Model osebnosti in sposobnosti (MOIS), s pomočjo katerega boste dobili sistematično povratno informacijo, ki vam bo v pomoč pri odkrivanju prave slike o sebi ter pri postavljanju pravih vprašanj in načrtovanju pravih izzivov v vaši prihodnosti. S pomočjo kariernega svetovalca, boste na delavnici, skozi razpravo in delo po skupinah, začrtali smernice vaše karierne poti. Postavili si boste cilje in na konkretnih primerih ugotavljali kako ter v kolikšnem času bi jih lahko dosegli? Delavnica Odkrij svoje poslanstvo je odlična priprava za oblikovanje osebnega kariernega načrta.

TRAJANJE: 90 minut

KDAJ: 11.4.2017 ob 10:00

KJE: UP FAKULTETA ZA HUMANISTIČNE ŠTUDIJE - PREDAVALNICA BURJA 2

PRIJAVA: kariernicenter@upr.si

PRIJAVA JE OBVEZNA!

VABILO

2. PREDSTAVI SVOJE POSLANSTVO - KAKO SE PREDSTAVIM

DELODAJALCEM? PRIPRAVA CV IN SPREMNEGA PISMA

TOREK - 11.4.2017 ob 12:00

Čeprav vem kaj želim v življenju početi, imam težave pri temu, kako naj to predstavim drugim. Kako naj na kratko povem kdo sem in kaj si želim v življenju početi (elevator pitch)? Kako se predstaviti v določeni situaciji (CV oz. karierna vizitka)? Kako razmišljajo delodajalci? Odgovore na ta in druga vprašanja bomo skupaj podali na delavnici Predstavi svoje poslanstvo. Ob pomoči kariernega svetovalca, ki vam bo predstavil smernice za pripravo življenjepisa (CV), motivacijskega in zahvalnega spremnega pisma ter drugih učinkovitih načinov predstavljanja delodajalcem (video, splet), se boste v drugem delu delavnice tudi praktično preizkusili v samopredstavitvi v različnih situacijah in z različnimi nameni. Predvsem se boste posvetili razliki med prijavo in ponudbo na delovna mesta ter različnim vrstam in oblikam življenjepisov (funkcijski, akademski, ciljani CV ipd.). Skozi sklepno diskusijo boste dokončno spoznali kako inovativno in avtentično predstaviti sebe, svoje potenciale in življenjsko

poslanstvo.

TRAJANJE: 90 minut

KDAJ: 11.4.2017 ob 12:00

KJE: UP FAKULTETA ZA HUMANISTIČNE ŠTUDIJE - PREDAVALNICA BURJA 2

PRIJAVA: kariernicenter@upr.si

PRIJAVA JE OBVEZNA!

VABILO


sreda, 5. april 2017

DNEVI HUMANISTIKE 2017 l 10.4. - 13.4.2017

Vabljeni na

DNEVE HUMANISTIKE 2017

Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem

10. – 13. april 2017

V sklopu prireditve DNEVI HUMANISTIKE 2017 se bodo med 10. in 13. aprilom 2017

zvrstili različni dogodki, ki so jih pripravili predavatlji in študenti UP FHŠ.

Osrednji dogodek bo potekal v četrtek, 13. aprila 2017, v Gledališču Koper po naslednjem programu:

ob 15.00 Podelitev diplom diplomantom 1. in 2. stopnje študija UP FHŠ,

ob 17.00 Podelitev diplom diplomantom 1. in 2. stopnje študija UP FHŠ ter podelitev Bartolove nagrade in priznanj učiteljem in študentom UP FHŠ.

Ne zamudite številnih predavanj, predstavitev in okroglih miz.

Vljudno vabljeni.

PROGRAM

PROGRAMMA


petek, 31. marec 2017

Objavljen razpis za podiplomske študijske programe

Objavljen je razpis za podiplomske študijske programe

UP Fakultete za humanistične študije za študijsko leto 2017/18:

- magistrski študijski programi 2. stopnje

- doktorski študijski programi 3. stopnje

Prvi prijavni rok traja od 10. aprila do 1. septembra 2017. 

Več o programih, prostih mestih in postopkih najdete tukaj


ponedeljek, 27. marec 2017

SloVečeri: Predstavitev romana dr. Aksinje Kermauner Cvetje in ogenj l 29.3. ob 18.00

Fakulteta za humanistične študije

in Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem

v sklopu prireditev SloVečeri in Tedna UP PEF vabita na

predstavitev prvega slovenskega romana za lahko branje

dr. Aksinje Kermauner Cvetje in ogenj (2016),

ki bo v sredo, 29. marca 2017, ob 18. uri v predavalnici Levant 1

(UP FHŠ, 2. nadstropje, Titov trg 5, Koper).

Pri predstavitvi knjige, ki jo bo vodila dr. Vladka Tucovič (UP FHŠ),

bodo sodelovali tudi uporabniki Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem, ki so pomagali pri njenem nastanku.

Knjiga Cvetje in ogenj je prvi roman v Sloveniji, ki je napisan v lahkem jeziku za odrasle bralce. Več o lahkem branju, namenjenem mladostnikom in odraslim, ki težko berejo in razumejo navadna besedila in običajne informacije (intelektualna oviranost, starostno pogojene težave, nepoznavanje jezika, specifične učne motnje, težave s sluhom in govorom ...), najdete na spletnih straneh Zavoda RISA in CUDV Črna na Koroškem (http://www.risa.si/, http://www.cudvcrna.si/).

»Končno imamo tudi Slovenci svoje 'lahko branje' za odrasle, ki težkega ne zmorejo. Čeprav redna bralka takega sem Cvetje in ogenj prebrala na dih in z užitkom. Ker ima knjigica vse, kar si želi mlado srce: romantično ljubezensko zgodbo, konkreten opis oseb, preproste dialoge, zaplet in srečen razplet. Nastopajo rastline in živali, ki jih ima Julija prisrčno rada. Peter dela dobra dela. Čustva kipijo in nagajajo, dokler se Julija ne ustraši za življenje našega junaka in se odloči, da bo odkrito govorila z njim. Potem se vse uredi. Kot v življenju, če znamo biti iskreni in dobri ljudje. Taki, ki delajo 'premike v srcu'. Bralcem Cvetja in ognja bo srce zatrepetalo in lepo jim bo pri duši. Kako čudovito darilo! Hvala Aksinji in uporabnikom CUDV Črna na Koroškem zanj! Knjigo bom z veseljem priporočala velikim in majhnim srčnim ljudem, predvsem pa pedagogom, ki naj bi učili s pomočjo zgodb in znali poslušati zgodbe ljudi, s katerimi delajo.« Iz spremne besede ambasadorke branja Mance Košir


ponedeljek, 27. marec 2017

Predstavitev knjige Suzane Todorović: Il dialetto istroveneto a Capodistria, Isola e Pirano l 30.3. ob 18.00

Založba Libris, Italijanska Unija in Skupnost Italijanov »Santorio Santorio« Koper

Vas vljudno vabijo

na predstavitev knjige

doc. dr. Suzane Todorović (Oddelek za italijanistiko UP FHŠ)

Il dialetto istroveneto a Capodistria, Isola e Pirano

v četrtek, 30. marca 2017, ob 18. uri,

v palačo Gravisi Buttorai, Ulica OF 10, Koper.

INVITO


petek, 24. marec 2017

Delavnica v okviru projekta ATAS - Ancient Traps of the Adriatic Sea l 30.3.2017 ob 9.00

ATAS - Ancient Traps of the Adriatic Sea

Vabimo vas na DELAVNICO,

ki bo v četrtek, 30. marca 2017, od 9. do 12. ure, v predavalnici Levant 2

na UP FHŠ v Kopru (Titov trg 5, Koper)

V okviru mednarodnega projekta ATAS - Ancient Traps of the Adriatic Sea,

ki ga izvajamo na Inštitutu za arheologijo in dediščino Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem, vas vabimo na projektno delavnico.

Na delavnici vam bomo predstavili projekt in možnosti sodelovanja.

Projekt ATAS - Ancient Traps of the Adriatic Sea spodbuja sodelovanje in konkretno povezovanje kulturne dediščine in turizma.

Končni cilj je oblikovanje mreže lokacij z ohranjeno podvodno dediščino, na katerih bo na voljo nov turistični produkt.

Udeležencem bodo predstavljene možnosti sodelovanja, s poudarkom na lokalnih ponudnikih standardnih turističnih storitev.

Vljkudno vabljeni!

Vodja projekta

Doc. dr. Zrinka Mileusnić


petek, 24. marec 2017

Vabilo na pogovor z Matejem Sukičem: TV KOPER MED VIZIJAMI IN REALNOSTMI - 27.3. ob 17.30

Fakulteta za humanistične študije

Univerze na Primorskem

vabi

v ponedeljek, 27. marca 2017, ob 17:30, v predavalnico Levant 1

na pogovor z odgovornim urednikom Televizije Koper,

tj. slovenskih televizijskih oddaj Programsko-produkcijske enote regionalnega RTV Centra Koper,

 Matejem Sukičem na temo

TV KOPER MED VIZIJAMI IN REALNOSTMI

Pogovor bo izveden v okviru seminarja pri predmetu TELEVIZIJA na Oddelku za medijske študije UP FHŠ.

Odgovorni urednik UPE Regionalnega televizijskega programa v Kopru g. Sukič bo predstavil svoj pogled na slovensko televizijsko krajino,

predvsem pa skušal pojasniti položaj in vlogo Televizije Koper in njenih oddaj v okviru javnega televizijskega servisa RTV Slovenija.

Pogovor bo vodil izvajalec predmeta izr. prof. dr. Vlado Kotnik

Vljudno vabljeni!


četrtek, 23. marec 2017

Tečaj za zaposlene na UP: Tečaj angleške konverzacije za akademsko okolje

V okviru projekta Internacionalizacija slovenskega visokega šolstva vas vabimo, da se prijavite na

Tečaj angleške konverzacije za akademsko okolje na ravni B2

Tečaj je namenjen vsem visokošolskim učiteljem in sodelavcem na UP, še posebej pa vabimo asistente, mlade raziskovalce in doktorande.

Organizira: UP FHŠ

Termin izvajanja: april, maj, junij, september 2017

Ob ponedeljkih po 4 ure v popoldanskem ali večernem času, začetek 3.4.2017

Trajanje tečaja: 60 ur, skupina do 15 udeležencev

Lokacija: Koper, UP FHŠ

Kratka vsebina: Udeleženci bodo izpopolnjevali poznavanje standardov, stilističnih poudarkov in struktur strokovne angleščine v rabi pri predavanjih, predstavitvah, diskusijah in pogovorih v akademskem okolju. Vadili bodo tudi pogovorno angleščino, ki jo potrebujemo na mednarodnih sestankih in v razgovoru z mednarodnimi gosti, gostujočimi profesorji in študenti iz tujine. Ob teh vsebinah bodo širili besednjak in utrjevali slovnične strukture v rabi v govorni znanstveni angleščini.

Splošne kompetence:

- sporazumevanje v angleškem jeziku,

- ustno izražanje v angleškem jeziku,

- raba spletnih virov.

Predmetno-specifične kompetence:

- sporazumevanje v angleškem jeziku v akademskem okolju,

- pogovorna angleščina, vljudnostne oblike sporazumevanja,

- nastopi na mednarodnih sestankih.

Potrdilo o tečaju izda Center za jezike UP pri UP FHŠ.

Vstopni pogoj: nadaljevalna raven znanja (B2) angleškega jezika. Tečaj je namenjen predvsem zainteresiranim odraslim.

PRIJAVNICA

Prijavnico pošljite na barbara.panger@fhs.upr.si

Prijavni rok: 29.3. 2017 oz. do zapolnitve mest (15)

Kotizacija: brezplačno

Kontaktna oseba: Barbara Panger, barbara.panger@fhs.upr.si

Aktivnost je izvedena v okviru projekta »Internacionalizacija 2016«, ki ga za izboljšanje procesa internacionalizacije slovenskega visokega šolstva sofinancira Republika Slovenija – Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.


torek, 21. marec 2017

Gostujoče predavanje dr. Bineta Krambergerja - 29.3.2017 ob 14.10

Univerza na Primorskem / Università del Litorale / University of Primorska

Fakulteta za humanistične študije / Facoltà di studi umanistici / Faculty of Humanities

Oddelek za arheologijo in dediščino / Dipartimento di archeologia e dei beni culturali / Department of Archaeology and Heritage

VABILO NA GOSTUJOČE PREDAVANJE

Vljudno vabljeni na gostujoče predavanje dr. Bineta Krambergerja pri predmetu Kulturni razvoj od poljedelstva do metalurgije (študijski program 2. Stopnje Arheološka dediščina Sredozemlja), ki bo potekalo v sredo 29.3.2017 ob 14.10 v predavalnici Levant 1 na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem. 

Predavanje bo namenjeno temama:

  • Naselbine in kulturno-kronološka strukturiranost poselitve v 5. tisočletju pred našim štetjem v severovzhodni Sloveniji;
  • Oblikovanost, funkcija in uporaba lončenine na neo/eneolitski naselbini: primer Zgornje Radvanje.

Vljudno vabljeni !

doc. dr. Alenka Tomaž


torek, 21. marec 2017

Gostujoče predavanje Jerneja Rihterja: "Retrogradna analiza zemljiškega katastra v arheologiji" - 29.3.2017 ob 12:30

Univerza na Primorskem / Università del Litorale / University of Primorska

Fakulteta za humanistične študije / Facoltà di studi umanistici / Faculty of Humanities¸

Oddelek za arheologijo in dediščino / Dipartimento di archeologia e dei beni culturali / Department of Archaeology and Heritage

VABILO NA GOSTUJOČE PREDAVANJE

Vabimo vas na gostujoče predavanje: Retrogradna analiza zemljiškega katastra v arheologiji. Predaval bo Jernej Rihter, arheolog in mladi raziskovalec na Inštitutu za arheologijo ZRC SAZU.

Predavanje bo v sredo, 29.3.2017, ob 12:30 v predavalnici Maestral 4 na UP FHŠ.

Predavanje bo v okviru predmeta Med arheologijo in etnologijo.

Doc. dr. Katja Hrobat Virloget


torek, 21. marec 2017

Gostujoče predavanje dddr. Andreja Pleterskega »Prostorčas pri Slovanih« - 23.3.2017 ob 13:20

Univerza na Primorskem / Università del Litorale / University of Primorska

Fakulteta za humanistične študije / Facoltà di studi umanistici / Faculty of Humanities

Oddelek za arheologijo in dediščino / Dipartimento di archeologia e dei beni culturali / Department of Archaeology and Heritage

VABILO NA GOSTUJOČE PREDAVANJE

Vabljeni na gostujoče predavanje dddr. Andreja Pleterskega (Inštitut za arheologijo ZRC SAZU, Ljubljana)

»Prostorčas pri Slovanih« v četrtek, 23.3.2017 ob 13:20 v Maestral 1.

Predavanje bo v okviru dveh predmetov Med arheologijo in etnologijo in Čas in prostor v starih civilizacijah.

Doc. dr. Katja Hrobat Virloget


ponedeljek, 20. marec 2017

Foto utrinki: 14. Slovesna akademija Univerze na Primorskem

Na 14. Slovesni akademiji Univerze na Primorskem, ki je potekala 16.3. v protokolarni dvorani Sv. Frančiška Asiškega, je rektor prof. dr. Dragan Marušič podelil 13 priznanj in nagrad profesorjem in študentom - naziv zaslužni profesor, zlato plaketo, častni listini, nagrade za znanstveno in pedagoško odličnost, priznanja "Srečko Kosovel" in "Univerze na Primorskem" za študente. 

Več o slovesnosti najdete tukaj


ponedeljek, 20. marec 2017

Mednarodni dan poezije - 21. marec 2017, Knjigarna Libris in UP FHŠ

Ob mednarodnem dnevu poezije, v torek 21. marca 2017,

vas vabimo na pesniško druženje.

Ob 18.00 se bomo v antikvariatu knjigarne Libris srečali s pesnico Alferijo Bržan in pisateljem Vanjo Peganom, pogovor z njima bo vodila Jasna Čebron.

Ob 19.30 bomo nadaljevali z literarnim SloVečerom na Fakulteti za humanistične študije (predavalnica Levant 1, Titov trg 5, Koper), kjer bodo nastopili: David Bandelj, Patricija Dodič, Karlo Hmeljak, Gašper Malej, Vanja Pegan, Marcello Potocco, Magdalena Svetina Terčon in Jure Vuga.

Organizatorji: Knjigarna Libris, Kulturni klub/Club culturale in Oddelek za slovenistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem.

……………………………………………………………………………………

In occasione della Giornata mondiale della poesia, vi invitiamo all`incontro poetico di martedì 21 marzo 2017.

Alle ore 18.00 presso la libreria antiquaria Libris ci incontreremo con la poetessa Alferija Bržan e lo scrittore Vanja Pegan, intervistati da Jasna Čebron.

Alle ore 19.30 seguirà la serata letteraria `SloVečer` alla Facoltà di Studi Umanistici (aula Levante 1, Piazza Tito 5, Capodistria), dove si esibiranno: David Bandelj, Patricija Dodič, Karlo Hmeljak, Gašper Malej, Vanja Pegan, Marcello Potocco, Magdalena Svetina Terčon e Jure Vuga.

Gli organizzatori: Libreria Libris, Kulturni klub/Club culturale e Dipartimento di Slovenistica della Facoltà di Studi Umanistici dell`Università del Litorale.


ponedeljek, 20. marec 2017

Importanza di una respirazione ottimale per parlare in pubblico / Pomembnost optimalnega dihanja pri javnem govoru - 27.3.

Il Dipartimento di Italianistica

della Facoltà di Studi Umanistici dell'Università del Litorale

ha il piacere di invitarvi alla lezione sull'

Importanza di una respirazione ottimale per parlare in pubblico

lunedì 27 marzo 2017, dalle 14.10 alle 15.45 nell'aula Levante 3.

La lezione sarà tenuta in italiano da Paolo Tanze, esperto nell'ambito della Coordinazione respiratoria.

La lezione si svolgerà nell'ambito del corso Tecniche di mediazione orale tenuto dalla prof. essa Jadranka Cergol del Corso di Laurea Magistrale in Italianistica.

Oddelek za italijanistiko

Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem

Vas vljudno vabi na predavanje

Pomembnost optimalnega dihanja pri javnem govoru

v ponedeljek, 27. marca 2017, od 14.10 do 15.45 v predavalnici Levant 3.

V italijanščini bo predaval Paolo Tanze, izvedenec na področju dihalne koordinacije.

Predavanje se bo odvijalo v sklopu predmeta Tehnike ustnega posredovanja, ki ga izvaja doc. dr. Jadranka Cergol, na podiplomskem študijem programu Italijanistika.

Paolo Tanze è nato ad Ivrea (TO) nel 1972 ma è cresciuto nelle vicinanze di Trieste, nell'ambito della locale comunità slovena. Ha conseguito la laurea in lingue e letterature straniere a Trieste nel 1997. In seguito ha lavorato per diverse aziende internazionali in Italia, Svizzera e Slovenia, specializzandosi nel settore delle verifiche e qualità dei prodotti industriali. Nel 2007, grazie ad una solida esperienza su diversi livelli in ambiti lavorativi internazionali, ha deciso di diventare consulente aziendale indipendente. Negli ultimi anni si è avvicinato alla pratica della Coordinazione Respiratoria MDH individuando in essa anche un efficace strumento di perfezionamento delle potenzialità comunicative del singolo, decidendo di intraprenderne lo studio in Svizzera, conseguendo il brevetto di primo livello a gennaio del 2017.

Paolo Tanze se je rodil v Ivrei (TO-Italija) in odraščal v okolici Trsta, v tamkajšnji slovenski skupnosti. Leta 1997 je diplomiral iz tujih jezikov in literature na tržaški univerzi, nato je delal v različnih mednarodnih podjetjih v Italiji, Švici in Sloveniji, kjer se je specializiral na področju preverjanja in kakovosti industrijskih proizvodov. Leta 2007, po večletnih izkušnjah na različnih strokovnih področjih v mednarodnem okolju, se je odločil za samostojno svetovalno dejavnost. V zadnjih letih se je približal Metodi Dihalne Koordinacije MDH, v kateri je prepoznal učinkovito orodje za izboljšanje komunikativnega potenciala posameznika. Tako se je odločil za izobraževanje v tej smeri in januarja 2017 v Švici dosegel certifikat izvedenca 1. stopnje na področju dihalne koordinacije.


petek, 17. marec 2017

Vanja Korenč prejemnica univerzitetne nagrade Srečko Kosovel za študente

Na 14. slovesni akademiji Univerze na Primorske, 16. marca 2017, je diplomantka in podiplomska študentka študijskega programa Geografija, Vanja Korenč, prejela univerzitetno nagrado »Srečko Kosovel« za študente Univerze na Primorskem za izredne dosežke pri pripravi zaključnega dela z naslovom GLEDALIŠČE KOT MEDIJ ZA UČENJE GEOGRAFIJE: PRIMER OTROŠKE PREDSTAVE »LOLI, BOLI IN SVET, POLN ČUDES«, pripravljene pod mentorstvom izr. prof. dr. Stanka Pelca in somentorstvom doc. dr. Nataše Barbare Gračner.


petek, 17. marec 2017

Vanja Korenč prejemnica univerzitetne nagrade Srečko Kosovel za študente

Na 14. slovesni akademiji Univerze na Primorske, 16. marca 2017, je diplomantka in podiplomska študentka študijskega programa Geografija, Vanja Korenč, prejela univerzitetno nagrado »Srečko Kosovel« za študente Univerze na Primorskem za izredne dosežke pri pripravi zaključnega dela z naslovom GLEDALIŠČE KOT MEDIJ ZA UČENJE GEOGRAFIJE: PRIMER OTROŠKE PREDSTAVE »LOLI, BOLI IN SVET, POLN ČUDES«, pripravljene pod mentorstvom izr. prof. dr. Stanka Pelca in somentorstvom doc. dr. Nataše Barbare Gračner.


četrtek, 16. marec 2017

Genealogija (klasifikacija, kategorizacija, reglementacija) NDG v Sloveniji

Univerza na Primorskem

Fakulteta za humanistične študije

Oddelek za medijske študije

VABILO NA GOSTUJOČE PREDAVANJE

Genealogija (klasifikacija, kategorizacija, reglementacija) novih družbenih gibanj v Sloveniji

dr. Lana Zdravković in mag. Marko Ribać

četrtek, 23.3. 2017, ob 12 h, predavalnica Levant 4

Raziskovalca Mirovnega inštituta dr. Lana Zdravković in mag. Marko Ribać bosta definirala, opredelila in predstavila NDG (družbena gibanja) in njihovo delovanje v Sloveniji (v času /ljudskih/ vstaj/protestov leta 2012-2013).

Dr. Lana Zdravković je doktorirala na Fakulteti za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici. Področja njenega raziskovalnega zanimanja so: politično delovanje, radikalna enakost, emancipatorne prakse, misel-praksa militantnega subjekta. Kot raziskovalka na Mirovnem inštitutu sodeluje pri projektih s področja manjšin, migracij, razvojnega sodelovanja, medijske politike, človekovih pravic in aktivnega političnega delovanja. Deluje tudi kot publicistka politična aktivistka, performerka in soustanoviteljica ter producentka v Zavodu za umetniško produkcijo in raziskovanje Kitch.

Mag. Marko Ribać je leta 2013 diplomiral na FDV (program Komunikologija – medijske in komunikacijske študije). Leta 2014 je na FDV magistriral (program Politologija – politična teorija). Od novembra 2014 je na Mirovnem inštitutu zaposlen kot mladi raziskovalec. Od l. 2015 je urednik recenzij pri reviji Družboslovne razprave. Na Mirovnem inštitutu piše doktorat v okviru projekta Digitalno državljanstvo. V okviru doktorata in raziskovalnih projektov se ukvarja s temami državljanstva, interneta in mediatizacije, protestov in gibanj, politične teorije in komuniciranja.


četrtek, 16. marec 2017

DILEME TRAJNOSTNEGA RAZVOJA V SVETU IN V SLOVENIJI

Geografski večer UP Fakultete za humanistične študije

Oddelek za geografijo UP Fakultete za humanistične študije vabi na predavanje z naslovom DILEME TRAJNOSTNEGA RAZVOJA V SVETU IN V SLOVENIJI. Svet, Evropa in Slovenija se nahajajo na civilizacijskem okoljsko-razvojnem razpotju. S stalno rastjo prebivalstva in gospodarstva sodobna civilizacija presega planetarno nosilnost okolja, hkrati pa se večata ekonomska in socialna neenakost. Ali je paradigma trajnostno sonaravnega razvoja realni odgovor za hkratno reševanje okoljskih, ekonomskih in socialnih problemov.

Predaval bo prof. dr. Dušan Plut, upokojeni profesor z Oddelka za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, geograf in ekolog, civilnodružbeni aktivist ter prepoznaven in dosleden borec za varstvo okolja in uveljavitev modela trajnostnega razvoja v Sloveniji in svetu, čemur je posvetil dobršen del svoje bogate akademske kariere.

Predavanje bo v sredo, 22. marca 2017, ob 18.30, v predavalnici Maestral 1 na UP Fakulteti za humanistične študije, Titov trg 5, Koper.


torek, 14. marec 2017

Predavanja gostujočega Erazmus profesorja Marca Deluchi / Lezioni dell'ospite Erasmus prof. Marco Deluchi

Il Dipartimento di Italianistica
della Facoltà di Studi Umanistici
dell'Univeristà del Litorale

nella settimana dal 13/3 al 17/3 2017 ospiterà il prof. Marco Deluchi con lo scambio Erasmus.
Il prof. Marco Deluchi che insegna presso l'Università Szeged (Ungheria) presenterà agli studenti del dipartimento l'opzione Erasmus a Szeged e tre lezioni tipo, utilizzando fonti disponibili sulla rete:

1. lettura ed analisi di una canzone partendo dal videoclip.

2. analisi e commento di un cortometraggio.

3. commento contenutistico e linguistico di un testo multimediale di un blogger attivo su Youtube.

Orario delle lezioni:

I parte martedì 14/3 dalle ore 10.00 alle ore 12.30 aula Mestral 3

LEZIONI PROPOSTE:

1. lettura ed analisi di una canzone partendo dal videoclip.
2. analisi e commento di un cortometraggio.

II parte venerdì 17/3 alle ore 10.50 aula Burja 2

3. commento contenutistico e linguistico di un testo multimediale di un blogger attivo su Youtube.

Gentilmente invitati.

Oddelek za italijanistiko
Fakultete za humanistične študije
Univerze na Primorskem

bo v obdobju od 13.-17. 3. 2017 v okviru Erazmus izmenjav gostoval profesorja Marca Deluchi.
Profesor Deluchi predava na Univerzi Szeged (Madžarska) in bo ob tej priliki študentom Oddelka za italijanistiko predstavil možnosti, ki jim jih nudi njihova univerza v sklopu programa Erazmus. Poleg tega bo izvedel tri predavanja na temo spletnih virov, ki se z vključitvijo nekaterih uporabnih didaktičnih gradiv spremenijo v izvirne vaje s študenti:

1. Branje in analiza pesmi iz videoposnetka.

2. Analiza in komentar kratkometražnega filma.

3. Vsebinski in jezikovni komentar multimedijskega besedila: blog na Youtubu.

Urnik predavanj:

Prvi del: torek 14. 3. od 10.00 do 12.30 v predavalnici Mestral 3

 TEME PREDAVANJ:

1. Branje in analiza pesmi iz videoposnetka.
2. Analiza in komentar kratkometražnega filma.

Drugi del: petek 17. 3. ob 10.50 v predavalnici Burja 2

3. Vsebinski in jezikovni komentar multimedijskega besedila: blog na Youtubu.

Vljudno vabljeni.


torek, 14. marec 2017

Predavanja gostujočega Erazmus profesorja Marca Deluchi / Lezioni dell'ospite Erasmus prof. Marco Deluchi

Il Dipartimento di Italianistica
della Facoltà di Studi Umanistici
dell'Univeristà del Litorale

nella settimana dal 13/3 al 17/3 2017 ospiterà il prof. Marco Deluchi con lo scambio Erasmus.
Il prof. Marco Deluchi che insegna presso l'Università Szeged (Ungheria) presenterà agli studenti del dipartimento l'opzione Erasmus a Szeged e tre lezioni tipo, utilizzando fonti disponibili sulla rete:

1. lettura ed analisi di una canzone partendo dal videoclip.

2. analisi e commento di un cortometraggio.

3. commento contenutistico e linguistico di un testo multimediale di un blogger attivo su Youtube.

Orario delle lezioni:

I parte martedì 14/3 dalle ore 10.00 alle ore 12.30 aula Mestral 3

LEZIONI PROPOSTE:

1. lettura ed analisi di una canzone partendo dal videoclip.
2. analisi e commento di un cortometraggio.

II parte venerdì 17/3 alle ore 10.50 aula Burja 2

3. commento contenutistico e linguistico di un testo multimediale di un blogger attivo su Youtube.

Gentilmente invitati.

Oddelek za italijanistiko
Fakultete za humanistične študije
Univerze na Primorskem

bo v obdobju od 13.-17. 3. 2017 v okviru Erazmus izmenjav gostoval profesorja Marca Deluchi.
Profesor Deluchi predava na Univerzi Szeged (Madžarska) in bo ob tej priliki študentom Oddelka za italijanistiko predstavil možnosti, ki jim jih nudi njihova univerza v sklopu programa Erazmus. Poleg tega bo izvedel tri predavanja na temo spletnih virov, ki se z vključitvijo nekaterih uporabnih didaktičnih gradiv spremenijo v izvirne vaje s študenti:

1. Branje in analiza pesmi iz videoposnetka.

2. Analiza in komentar kratkometražnega filma.

3. Vsebinski in jezikovni komentar multimedijskega besedila: blog na Youtubu.

Urnik predavanj:

Prvi del: torek 14. 3. od 10.00 do 12.30 v predavalnici Mestral 3

 TEME PREDAVANJ:

1. Branje in analiza pesmi iz videoposnetka.
2. Analiza in komentar kratkometražnega filma.

Drugi del: petek 17. 3. ob 10.50 v predavalnici Burja 2

3. Vsebinski in jezikovni komentar multimedijskega besedila: blog na Youtubu.

Vljudno vabljeni.


četrtek, 2. marec 2017

Program Tedna Univerze na Primorskem, 13. 3. - 17. 3. 2017

Program Tedna Univerze na Primorskem, 13. 3. - 17. 3. 2017

Koper, 1. marec 2017 – Začetek pomladi prinaša najpomembnejši teden v letu za Univerzo na Primorskem. Pred natanko 14 leti je bila 17. marca ustanovljena tretja slovenska javna univerza. Ob nastanku je UP imela sedem članic, 12 razpisanih programov v študijskem letu 2003/04. V prvem letu delovanja univerze (2003) je na treh članicah diplomiralo skupno 254 diplomantov, v študijskem letu 2003/04 je bilo vpisanih 4.665 študentov, na UP je bilo leta 2004 443 zaposlenih.

Če vas zanima, kako je danes, vas vabimo, da se nam pridružite na številnih dogodkih, ki jih naša univerza, skupaj s članicami in drugimi institucijami, organizira v Tednu Univerze na Primorskem. 
Program si lahko ogledate na spletni strani univerze.

VLJUDNO VABLJENI!

Podrobnosti o posameznih dogodkih so na voljo na spletnih straneh organizatorjev.
Morebitne spremembe programa bodo objavljene
na spletni strani UP.


četrtek, 2. marec 2017


četrtek, 2. marec 2017

Vabilo na razstavo "Heroes we love", 6.3.2017, ob 14h

Inštitut za arheologijo in dediščino UP FHŠ vljudno vabi na odprtje razstave ob zaključku mednarodnega projekta Heroes we love - ideologija, identiteta in socialistična umetnost v novi Evropi. 

Dogodek se bo odvil v ponedeljek 6.3.2017 ob 14.00 v prostorih prvega nadstropja UP FHŠ (pred predavalnico Burja 1).

Vljudno vabljeni!


sreda, 1. marec 2017

Usposabljanje za tutorje za delo s študenti s posebnimi potrebami | 9. 3. 2017 v Kopru

Vabimo vas na usposabljanje za tutorje za delo s študenti s posebnimi potrebami z naslovom »Premikamo meje – biti v pomoč študentom s posebnimi potrebami«, ki bo v četrtek, 9. marca 2017, v prostorih Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem, predavalnica Burja 1, Titov trg 5, 6000 Koper.

Usposabljanje je namenjeno tutorjem (učitelji in študenti) ter ostalim zaposlenim (visokošolskim učiteljem in sodelavcem ter strokovnim delavcem), ki se pri svojem delu srečujejo s študenti s posebnimi potrebami.

Izpolnjeno prijavnico oddajte najkasneje do četrtka, 2. marca 2017, na e-naslov: alenka.andrejasic@upr.si.

Vabilo s programom

Prijavnica


torek, 21. februar 2017

RAZPIS ZA VPIS V DODIPLOMSKE ŠTUDIJSKE PROGRAME UP FHŠ 2017/18

Oglejte si razpis za vpis na naše programe in izberite študij s pogledom na morje.

1. prijavni rok za vpis na dodiplomske programe UP FHŠ traja le še do 3. marca. 

Več o programih, rokih in prijavi najdete tukaj.


torek, 7. februar 2017

Predavateljica na UP FHŠ Suzana Todorović skupaj z Ingrid Celestina osebnost Primorske meseca januarja

Primorske medijske hiše Primorske novice, Radio Koper in Televizija Koper vsak mesec​ iščejo ljudi, ki so v svojem okolju naredili pozitiven presežek.

Za osebnost Primorske v mesecu januarju sta bili izbrani doc. dr. Suzana Todorović (Oddelek za italijanistiko UP FHŠ) in Ingrid Celestina, ki sta pred kratkim skupaj izdali knjigo Šavrinka

Čestitke obema ter veliko uspeha še naprej, še posebej naši predavateljci Suzani Todorović!

Spodaj si lahko ogledate in preberete prispevke o izboru in intervjuje z nominirankami:

http://www.primorske.si/Plus/Osebnost-Primorske/Pogum-ki-naj-nam-bo-za-zgled

http://4d.rtvslo.si/arhiv/osebnost-primorske-radio/174450577

https://www.rtvslo.si/radio-koper/prispevki/osebnost-primorske/poklon-zenski-savrinki/414181

sl/resources/files/novice/la-voce-del-popolo.jpg


ponedeljek, 6. februar 2017

INFORMATIVNI DNEVI - 10. in 11. februar 2017

INFORMATIVNI DNEVI 2017

Vabljeni na informativne dneve 2017 Fakultete za humanistične študije

  • v petek, 10. februarja 2017, ob 10.00 in 15.00 ter
  • v soboto, 11. februarja 2017, ob 10.00.

Spoznali boste bodoče predavatelje in kolege študente iz višjih letnikov, ki vam bodo skupaj predstavili študijske programe, posebnosti in prednosti študija na FHŠ ter vam razkazali predavalnice, knjižnico in družabne prostore, kjer boste preživljali svoj čas v obdobju študija. Našli nas boste v centru Kopra, na Titovem trgu 5. Prisrčno vabljeni.

Več o ŠTUDIJSKIH PROGRAMIH, RAZPISU ZA VPIS TER PRIJAVI : tukaj


ponedeljek, 6. februar 2017

Urnik knjižnice

Obveščamo vas, da bo knjižnica od 6. 2. 2017 dalje odprta po podaljšanem urniku, in sicer ob torkih in sredah do 18h.

ponedeljek: 10.00-17.00

torek, sreda, 10.00-18.00

četrtek: 10.00-15.00

petek: 8.00-13.00


torek, 31. januar 2017

Geografski večer: BO RAZSOLJEVANJE MORSKE VODE V PRIHODNOSTI ZAGOTOVILO OSKRBO Z VODO V SLOVENSKI ISTRI? | 6. 2. 2017 ob 18.30

Oddelek za geografijo

UP Fakultete za humanistične študije

vas v okviru Geografskih večerov vabi na okroglo mizo za naslovom


BO RAZSOLJEVANJE MORSKE VODE V PRIHODNOSTI ZAGOTOVILO OSKRBO Z VODO V SLOVENSKI ISTRI?,

ki bo v ponedeljek, 6. februarja 2017, ob 18.30 v predavalnici Maestral 3
na UP Fakulteti za humanistične študije, Titov trg 5, v Kopru.

Naši sogovorniki prihajajo z UL Fakultete za gradbeništvo in geodezijo ter NIB Morske biološke postaje Piran.

Okroglo mizo bo moderirala doc. dr. Valentina Brečko Grubar z Oddelka za geografijo UP FHŠ.

Vljudno vabljeni!


torek, 31. januar 2017

Natečaj za najboljšo diplomsko oz. magistrsko nalogo s področja mladih v letu 2016

Na Mladinskem svetu Slovenije letos ponovno razpisujejo natečaj za najboljšo diplomsko oz. magistrsko nalogo s področja mladih v letu 2016, ki mladim diplomantom in magistrantom prinaša denarno nagrado.

Več informacij najdete tukaj, sam razpis natečaja pa najdete tudi spodaj.

Prijave do petka, 17. februarja 2017.

RAZPIS


torek, 31. januar 2017

Vabilo na prijavo na razpis za usposabljanje in preverjanje usposobljenosti za jamske vodnike

Vabilo na prijavo na razpis za usposabljanje in preverjanje usposobljenosti za jamske vodnike

Javni zavod Park Škocjanske jame, Slovenija, ki je bil s sklepom Ministrstva za kmetijstvo in okolje št. 35602/37/2013/5 z dne 23. 12. 2013 imenovan kot pooblaščena organizacija za izvajanje usposabljanja in preverjanja usposobljenosti za jamske vodnike za vodenje po odprtih jamah, ki so urejene za turistični obisk,

vabi zainteresirane kandidate na usposabljanje in opravljanje izpita za jamske vodnike.

Javni zavod Park Škocjanske jame opravlja v okviru javne službe tudi dejavnosti predstavljanja parka širši javnosti ter opravljanja vodniške službe po parku in jamskem sistemu. V okvir delovnih nalog sodi predstavljanje muzejskih zbirk v parku vodenje po jamskem sistemu ter vodenje po učni poti. Poleg omenjenega se opravlja še delo prodaje v trgovini s spominki in ostala dela po dogovoru.

Ker v poletnem času Park Škocjanske jame obišče veliko domačih in tujih obiskovalcev, želimo ponuditi študentom možnost opravljanja študentskega dela in pridobivanja dragocenih delovnih izkušenj. Za študente je organizirano obvezno usposabljanje in preverjanje usposobljenosti za jamske vodnike. Prijave zbiramo do 10.2.2017, na e- naslov: psj@psj.gov.si ali po pošti na naslov Park Škocjanske jame, Slovenija, Škocjan 2, 6215 Divača. Usposabljanje poteka vsak petek od 16.30 dalje in ob sobotah od 8.00 ure dalje v Promocijsko – kongresnem centru Pr Nanetovh, Matavun 8 v Parku Škocjanske jame. Zaželena je komunikativnost in znanje tujih jezikov ter pripravljenost za opravljanje študentskega dela za obdobje dveh ali več mesecev.

Razpisna dokumentacija in program usposabljanja je objavljena na spletni strani:

www.park-skocjanske-jame.si

Vse, ki bi vas tovrstno delo zanimalo, vas vljudno vabimo, da se nam čim prej pridružite!

Park Škocjanske jame, Slovenija


ponedeljek, 30. januar 2017

Vabilo na pogovor o mobilnosti na kraju samem - Kraji in ljudje v gibanju I 2.2. ob 19.00

Spoštovane, spoštovani,

v četrtek, 2. februarja, vas ob 19. uri vabimo v Atrij ZRC, Novi trg 2, na pogovor z naslovom

Kraji in ljudje v gibanju

Povod zanj je izid znanstvene monografije Moving Places: Relations, Return and Belonging (Berghahn, 2016), ki sta jo uredila dr. Nataša Gregorič Bon (Inštitut za antropološke in prostorske študije ZRC SAZU) in dr. Jaka Repič (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, Filozofska fakulteta, UL). Avtorji prispevkov se ukvarjajo s tematikami, kot so mobilnost, preseljevanje, pripadnost rojstnemu kraju, odnos do domovine …, ki danes ne burijo le radovednosti antropologov in sociologov, temveč so zanimive za vse prebivalce hitro spreminjajočega se sveta, v katerem na vse naštete pojme danes gledamo bistveno drugače kot, denimo, pred stoletjem. 

Kako razložiti, da so izseljenci, ki so se po drugi svetovni vojni podali v Argentino, svojo domovino vzeli tako rekoč s seboj in je v mnogih ves čas tlelo upanje, da se bodo nekoč vrnili vanjo za vedno? Zakaj so ekonomski migranti iz Albanije do svoje domovine razvili mnogo bolj pragmatičen odnos in se na obisk vanjo podajajo kot na neke vrste romanje, a z zavedanjem, da v njej nikoli več ne bodo živeli? Spregovorili bomo tudi o Romih, ki samih sebe nimajo za brezdomce, saj vzpostavljajo odnos do določenih ponavljajočih se lokacij (ne pa do krajev), in o tem, kako "preseliti" malo mesto v bolj svetovljanske zemljepisne širine z organizacijo jazz festivala.

Sodelujoči:

Dr. Nataša Gregorič Bon

Dr. Jaka Repič

Dr. Miha Kozorog (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, Filozofska fakulteta, UL)

Dr. Alenka Janko Spreitzer (Fakulteta za humanistične študije, Univerza na Primorskem)

Pogovor, ki ga sofinancira JAK in soorganizirata ZRC SAZU ter Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, FF, UL bo povezovala Agata Tomažič (ZRC SAZU).

Knjigo Moving Places: Relations, Return and Belonging bo pred prireditvijo (ali po njej) mogoče kupiti s popustom.

Vabljeni!


sreda, 25. januar 2017

Samo še do jutri prijave za Erasmus+ KA103 za mobilnost študentov v št.l. 2017/18

Spoštovani študenti,

samo še do jutri, 26.1.2017, je čas za prijavo na razpis Erasmus+ KA103 za mobilnost študentov v študijskem letu 2017/18.

Erasmus+ je program Evropske komisije, ki podpira aktivnosti na področju izobraževanja, usposabljanja, mladih in športa v vseh sektorjih vseživljenjskega učenja (šolsko izobraževanje, visoko šolstvo, nadaljnje izobraževanje, aktivnosti mladih itd.) v programskem obdobju 2014-2020.

Vse podrobnosti najdete na naslednji povezavi http://www.fhs.upr.si/sl/mednarodno-sodelovanje/erasmus/studenti

Prijavo za Erasmus+ izmenjavo (KA103) v študijskem letu 2017/18 je potrebno oddati najkasneje do 26.01.2017.


sreda, 25. januar 2017

RAZPIS ZA MOBILNOST ŠTUDENTOV Z NAMENOM PRAKTIČNEGA USPOSABLJANJA V TUJINI

Na voljo sta še 2 prosti mesti za mobilnost študentov

z namenom praktičnega usposabljanja v tujini v okviru programa Erasmus +

in projekta Mobility for enhancement of students' employability ll

Vabilo je namenjeno študentom na 1. ali 2. bolonjski stopnji študija, ki imajo status absolventa ali so v zadnjem letniku.

Razpis za mobilnost usmerjenega praktičnega usposabljanja v tujini je organiziran kot pilotski projekt v okviru konzorcija in v izvedbi Zavoda za Novodobno Izobraževanje (ZNI).
Več o razpisu najdete tukaj

torek, 24. januar 2017

UP FHŠ na Informativi 2017

Tudi letos se bodo Fakulteta za humanistične študije in ostale članice Univerze na Primorskem predstavile na največjem sejmu izobraževanja - Informativa 2017, ki bo potekal v petek, 27.1., in soboto, 28.1., na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Razstavni prostor Univerze na Primorskem najdete na začetku osrednje poti na levi strani (št. 37-45). Tukaj lahko srednješolci in vsi zainteresirani dobijo informacije in napotke v zvezi z nadaljnjim študijem od študentov, profesorjev, raziskovalcev, strokovnih služb fakultet in rektorata univerze. Letos smo pripravili bogat nabor interaktivnih delavnic, ki jih bomo izvajali v petek in soboto na razstavnem prostoru. Prav tako smo pripravili zanimive vsebine, ki jih bomo v petek predstavili obiskovalcem v predavalnici »UP« v neposredni bližini razstavnega prostora. 

Veselimo se vašega obiska!


torek, 24. januar 2017

Predstavitev monografije doc. dr. Suzane Todorović Narečna raznolikost v okolici Kopra (Dekani, Hrvatini, Škofije) - 31.1. ob 18. uri

Založba Libris in Kulturno društvo Istrski grmič Škofije

Vas vljudno vabita

na predstavitev nove monografije

doc. dr. Suzane Todorović (Oddelek za italijanistiko UP FHŠ)

Narečna raznolikost v okolici Kopra (Dekani, Hrvatini, Škofije)

v torek, 31. januarja 2017, ob 18. uri,

v Pretorsko palačo na Titovem trgu 3 v Kopru.


četrtek, 12. januar 2017

Predavanja o arheologiji kovinskih obdobij »Drage male kovine« | 19.1. 2017 ob 9.00

Oddelek za arheologijo in dediščino UP Fakultete za humanistične študije

v okviru predmeta 2. stopnje Arheologija bronaste in železne dobe Evrope, oz. Slovenije in regije

predstavlja ciklus gostujočih predavanj o arheologiji kovinskih obdobij »Drage male kovine«.

Vabimo vas

v četrtek, 19. januarja 2017, ob 9.00 uri,

na predavanji o arheologiji kovinskih obdobij »Drage male kovine«.

Tokratni temi sta posvečeni mlajši železni dobi v času od 5. do 2. stoletja pr. n. št., tj. latenizaciji in keltizaciji jugovzhodnega alpskega in južnega panonskega območja.

9:00 – 10:30, Levant 4, UP FHŠ

Izr. prof. dr. Boris Kavur, Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije

Keltske skupnosti na območju jugovzhodno-alpskega prostora – keltizacija prostora med Sočo in Dravo

Že v 5. stoletju pr. n. št. so na prostor današnje Slovenije začeli, po ustaljenih trgovskih poteh, pritekati prvi predmeti izdelani in okrašeni v novem – latenskem slogu. Sredi 4 stoletja pr. n. št. pa so po istih poteh začeli prihajati tudi novi priseljenci – Kelti. Proces latenizacije je na kulturno heterogenem prostoru konca starejše železne dobe potekal zelo različno – nekje so staroselci sprejeli redke nove elemente, drugje so bili postopoma kulturno asimilirani ponekod pa se zdi, kot da so priseljenci poselili prazen prostor.

Zraven poselitve nižin so v nemirnih časih sredi 2. stoletja pr. n. št. ponovno poselili in utrdili nekdanja starejšeželeznodobna utrjena višinska naselja, ki so tudi postala novi centri moči in oblasti skupnosti. Sčasoma so postala združena v okviru Noriškega kraljestva, poznanega iz antičnih virov. 

11:00 – 12:30, sejna soba UP FHŠ

Dr. Marko Dizdar, Institut za arheologiju u Zagrebu, Zagreb, Hrvaška

Keltske skupnosti na območju južno panonskega prostora - medrečja Drave, Save in Donave

Večji del druge polovice poslednjega tisočletja pr. Kr. v medrečju Drave, Save in Donave označuje materialna dediščina ti. latenske kulture. Sledeč antične pisane vire in glede na zbrano gradivo, je znano, da so v jugovzhodni Panoniji v tem obdobju živeli Skordiski. Njihova poselitev južne Panonije se je začela sredi 4. stoletja pr. n. št., kar je v regiji tudi začetek obdobja mlajše železne dobe. S slednjim, poleg novih oblik orožja, orodja in nakita, nastopajo tudi nova, prej neznana tehnološka znanja, ki bodo znatno izboljšala vsakdanje življenje prebivalcev južne Panonije.

Skordiski so v Podonavju formirali kompleksno omrežje poselitve z utrjenimi naselbinami, ki so bila zaščitena z visokimi zemljenimi nasipi, palisadami in z globokimi jarki. Na prostoru severozahodne Hrvaške je odkrito precej manjše število najdišč, od katerih izstopa srednjelatensko grobišče v Zvonimirovu pri Virovitici, na katerem izkopavanja še vedno potekajo.

Predavanje bo v hrvaškem jeziku. 

Dr. Marko Dizdar, Institut za arheologiju u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Dr. Marko Dizdar je diplomiral, magistriral in doktoriral na Filozofski fakulteti Univerze v Zagrebu, kjer tudi danes predava na doktorskem študiju Arheologije na Oddelku za arheologijo. Zaposlen je kot ravnatelj na Inštitutu za arheologijo v Zagrebu. V bogati karieri je vodil številne terenske raziskave, pri čem se vsekakor izpostavlja srednjelatensko grobišče v Zvonimirovu pri Virovitici. Sodeloval je na mnogih strokovnih in znanstvenih kongresih doma in v tujini. Posebno se je izkazal pri izvedbi raznih znanstvenih projektov, za svoje znanstveno in strokovno delo pa je prejel že več priznanji.

Znanstveno delovanje Marka Dizdara je usmerjeno na raziskovanje železne dobe v južni Panoniji. Predvsem se posveča procesom latenizacije in keltizacije ter analizam protozgodovinskih identitet v medrečju Drave, Save in Donave. Ukvarja se s preučevanjem infrastruktur naselbin, pogrebnih ritualov in družbenih struktur, zlasti pa z analizami materialne kulture. Problem postopka romanizacije južnopanonskih identitet na tem kulturnem prostoru je še ena zelo aktualna tema v številnih raziskavah Marka Dizdara.

Lepo vabljeni!

Predstojnica UP FHŠ OAD

doc. dr. Zrinka Mileusnić


sreda, 11. januar 2017

Objavljen razpis Erasmus+ KA103 za mobilnost študentov v š. letu 2017/18

Objavljen razpis Erasmus+ KA103 za mobilnost študentov v š. letu 2017/18

Erasmus+ je program Evropske komisije, ki podpira aktivnosti na področju izobraževanja, usposabljanja, mladih in športa v vseh sektorjih vseživljenjskega učenja (šolsko izobraževanje, visoko šolstvo, nadaljnje izobraževanje, aktivnosti mladih itd.) v programskem obdobju 2014-2020.

Vse podrobnost najedete na naslednji povezavi http://www.fhs.upr.si/sl/mednarodno-sodelovanje/erasmus/studenti

Prijavo za Erasmus+ izmenjavo (KA103) v študijskem letu 2017/18 je potrebno oddati najkasneje do 26.01.2017.


ponedeljek, 9. januar 2017

Geografski večer: Stolpičasti kras in življenje na južnem Kitajskem l 17.1.2017 ob 18.30

Oddelek za geografijo UP Fakultete za humanistične študije vabi na predavanje z naslovom STOLPIČASTI KRAS IN ŽIVLJENJE NA JUŽNEM KITAJSKEM. Junanski kras, vse od tropskega kopastega krasa na jugu na meji z Burmo in Laosom, kamnitih gozdov na sredini in gorskega krasa ter krasa visoke planote Tibeta na severu, je raj za krasoslovca, pa tudi popotnika. Dobršen del te ranljive pokrajine je razmeroma gosto poseljen, potrebe po vodi so velike. Hkrati pa je ta kras izredno turistično privlačen tudi za mednarodne turistične tokove. Dolgoletno sodelovanje krasoslovcev Geografskega inštituta Junanske univerze in Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU je prineslo številne sadove v mednarodno krasoslovje. Pred kratkim so v Kunmingu, glavnem mestu province, skupaj ustanovili slovensko-kitajski Mednarodni kraško okoljski laboratorij.

Predaval bo dr. Martin Knez, izr. prof., direktor doktorskega študijskega programa Krasoslovje na Fakulteti za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici, predstojnik Krasoslovnega študijskega središča Unesca, sodelavec Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, odbora Mednarodnega programa za vede o Zemlji UNESCO IGGP, ter dolgoletni sodelavec Oddelka za geografijo UP Fakultete za humanistične študije. Glavno področje njegovega raziskovalnega dela so geološke raziskave kraških območij, selektivna korozija in erozija karbonatov ter študij speleogeneze kraških jam.

Predavanje bo v torek, 17. januarja 2017, ob 18.30, v predavalnici Levant 1 na UP Fakulteti za humanistične študije, Titov trg 5, Koper.

Vljudno vabljeni, VSTOPNINE NI!

Oddelek za geografijo UP FHŠ – 15 let


ponedeljek, 9. januar 2017

SloVečeri: Pogovor s pesnico Jano Putrle Srdić | 11.1. 2017 ob 19.00

Oddelek za slovenistiko

Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem

v nizu kulturnih prireditev SloVečeri vljudno vabi

na tretji dogodek v študijskem letu 2016/17

v sredo, 11. januarja 2017, ob 19. uri v predavalnici Levant 1

(Titov trg 5, Koper/Capodistria).

Gostili bomo pesnico

Jano Putrle Srdić.

Z avtorico se bo pogovarjal dr. Marcello Potocco.

Jana Putrle Srdić (1975), pesnica in producentka za intermedijsko umetnost, občasna avtorica besedil o umetniškem filmu in prevajalka poezije, živi v Ljubljani. Sodelovala je v številnih projektih, ki združujejo poezijo z novimi mediji, in pri Centru za slovensko književnost objavila tri knjige: Kutine (2003), Lahko se zgodi karkoli (2007) in To noč bodo hrošči prilezli iz zemlje (2014). Redno objavlja v slovenskih literarnih revijah in tujini, njene pesmi so bile prevedene v številne jezike in vključene v šestnajst slovenskih in svetovnih antologij. Prevodi njenih knjig so izšli v Argentini, Ameriki, na objavo čakajo še v Španiji in Romuniji. V številnih državah Evrope, Rusije in Južne Amerike se je pojavila na festivalih ali imela bralno turnejo. Poleg prevajanja iz angleščine, ruščine in srbščine (Robert Hass, Sapphire, Ana Ristović, sodobna ruska poezija) dela kot producentka za različne kulturne organizacije: Center za slovensko književnost, Galerijo Kapelica in Zavod Gulag. Tri leta je vodila literarne pogovore v nočnem klubu Daktari.

Dr. Marcello Potocco (1974) je pesnik, prevajalec in docent za književnost na Oddelku za slovenistiko Fakultete za humanistične študije v Kopru. Doslej je izdal štiri pesniške zbirke, od leta 2010 pa je med drugim izvajalec predmeta Kreativno pisanje.


petek, 6. januar 2017

Podaljšan rok za prijavo na razpis Erasmus+ KA103

Obveščamo vas, da je rok za prijavo na objavljena razpisa Univerze na Primorskem v okviru programa Erasmus+ KA103:

- RAZPIS ZA SOFINANCIRANJE MOBILNOSTI OSEBJA ZA NAMEN POUČEVANJA V OKVIRU PROGRAMA ERASMUS+ V ŠTUDIJSKEM LETU 2016/2017

- RAZPIS ZA SOFINANCIRANJE MOBILNOSTI OSEBJA ZA NAMEN USPOSABLJANJA V OKVIRU PROGRAMA ERASMUS+ V ŠTUDIJSKEM LETU 2016/2017

podaljšan do četrtka, 12. 1. 2017.

Razpisa sta objavljena na: https://www.upr.si/sl/mednarodno/mednarodna-mobilnost/erasmus/novo-razpis-erasmus-ka103-zaposleni-201617

Lep pozdrav,

Sektor za izobraževalno in mednarodno dejavnost UP


četrtek, 5. januar 2017

PREDSTAVITEV PROJEKTA LECHAION HARBOUR

V torek, 10. januarja 2017 ob 10.00, vas lepo vabimo na predstavitev projekta Lechaion Harbour Project. Predstavitev bo potekala v sejni sobi UP FHŠ.

Panagiotis Athanasopoulos, projektni sodelavec in vodja terenskega dela raziskav, bo predstavil rezultate arheoloških raziskav v pristanišču Lechaion v Korintu. Lechaion Harbour Project poteka od leta 2013 v sodelovanju Univerze v Kopenhagnu, Danskega inštituta v Atenah in Oddelka za podvodno dediščino grškega ministrstva za kulturo.

Gre za kopenske in podvodne raziskave ostankov pristanišča Lechaion. Ostanki pristanišča, ki je bilo v uporabi od 6. stol. pr. n. št. do 15. stol. n. št., se razprostirajo na območju velikosti 150.000m2. V zadnjih dveh izkopavalnih sezonah so bile odkrite pomembne najdbe za razumevanje arhitekture pristanišča in topografije najdišča.

Lepo vabljeni!

Predstojnica UP FHŠ OAD

doc. dr. Zrinka Mileusnić


četrtek, 22. december 2016

Kolektivni dopust UP FHŠ

Spoštovani,

obveščamo vas, da bo v času od torka, 27. 12. 2016, do vključno petka, 30. 12. 2016, na UP FHŠ kolektivni dopust. V tem času bo fakulteta zaprta. 

Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Želimo vam prijetne praznike in srečno v 2017!


sreda, 21. december 2016

Prva obalna projekcija filma STRAH - sreda, 21.12, ob 20. uri v Art kinu Odeon

Spoštovani,

produkcija Narayan v sodelovanju z Art kinom Odeon, vabi na prvo obalno projekcijo filma Strah, ki bo v sredo, 21. 12, ob 20. uri v Art kinu Odeon v Izoli.

Z namenom ozaveščanja javnosti na problem porasta vseh oblik nestrpnosti, s katerimi se v družbi ponovno soočamo, produkcija Narayan na problem opozarja s filmskim projektom Strah, ki po premieri v nabito polni dvorani Kina Šiška, nadaljuje svojo filmsko pot po slovenskih kinematografih. Tokrat si ga boste lahko ogledali v Art Kino Odeon Izola.

Ne zamudite edinstvene priložnosti za ogled filma in se nam pridružite na pogovoru po projekciji. Gostje bodo Mirna Buić, društvo Pina, Borut Jerman, društvo Pina in Dejan Babosek, režiser filma Strah. Pogovor bo moderiral prof. dr. Ernest Ženko.

Na kratko o filmu:
Film Strah (Fear) z aktualno zgodbo poudarja nevarnosti rasizma, fašizma in ksenofobije ter javnost poziva k strpnosti in sprejemanju različnih kultur. Prikazuje zgodbo najstnika, ki podleže populistični propagandi ekstremne desnice, za kar plača zelo visoko ceno. Do spoznanja pride, ko je za rešitev že zdavnaj prepozno, posledice svojih dejanj pa bo občutil še celo življenje.

Fb dogodek: https://www.facebook.com/events/1128508673936886/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=WmJhM91VtsI&t=7s
Odeon: http://www.odeon.si/strah/

Vstopnico dobite po akcijski ceni 2€!

Vabilo

Predstavitvena knjižica projekta


četrtek, 15. december 2016

12. OBLETNICA DELOVANJA BIOSFERNEGA OBMOČJA KRAS l 20.12. ob 17.00

V letošnjem jubilejnem letu praznujemo 30. obletnico vpisa Škocjanskih jam na seznam svetovne dediščine UNESCO ter 20. obletnico ustanovitve Javnega zavoda Park Škocjanske jame, Slovenija. V želji, da bi predstavili rezultate našega minulega dela, ki nas vodijo v prihodnje izzive,

Vas vljudno vabimo na svečano obeležitev

12. OBLETNICE DELOVANJA BIOSFERNEGA OBMOČJA KRAS

V Parku Škocjanske jame, Slovenija,

v Promocijsko kongresnem centru Pr' Nanetovh,

v torek, 20. 12. 2016 ob 17.00 uri.

Program srečanja:

17.00 Pozdravni nagovori županje Občine Divača ga. Alenke Štrucl Dovgan in

direktorja Parka Škocjanske jame g. Stojana Ščuke

17.05 Podelitev izobraževalne publikacije Partnerstva kraške suhozidne gradnje

»Suhi zidovi Krasa« avtorjem

17.25 Predstavitev raziskovalnega dela študentov Univerze na Primorskem:

»Hrana nekoč na Biosfernem območju Kras in porečju Reke «

17.45 Predstavitev filma učencev mreže šol in švedskih partnerjev: 

»Trajnostni razvoj – kaj narediš, da se dogaja«

18.00 Prestavitev in podelitev znamke

» Park Škocjanske jame, Slovenija«

18.15 Podelitev plaket in značk

»Ambasador Biosfernega območja Kras in porečja Reke«

Veselimo se srečanja z Vami in prijetnega druženja na družabnem zaključku večera.

Direktor Parka Škocjanske jame, Slovenija

Stojan Ščuka

Vljudno prosimo, če udeležbo lahko potrdite na telefon 05 70 82 100 ali e-mail: psj.info@psj.gov.si do 16. 12. 2016. 


četrtek, 15. december 2016

Objavljen razpis UP Erasmus+: osebje 2016-17

RAZPIS ZA SOFINANCIRANJE MOBILNOSTI OSEBJA ZA NAMEN POUČEVANJA V OKVIRU PROGRAMA ERASMUS+ V ŠTUDIJSKEM LETU 2016/2017

RAZPIS ZA SOFINANCIRANJE MOBILNOSTI OSEBJA ZA NAMEN USPOSABLJANJA V OKVIRU PROGRAMA ERASMUS+ V ŠTUDIJSKEM LETU 2016/2017

Spletna prijavnica je dostopna na spletni strani UP: www.upr.si (zavihek: mednarodno/mednarodna mobilnost/Erasmus+/ RAZPIS ERASMUS+ (KA103) zaposleni 2016), na spletni povezavi: https://vis.upr.si/studij/izmenjavazaposleni/prof_izmenjava_prva.

ROK PRIJAVE: 05.01.2017.

Za podrobnosti glejte posamezen Razpis.

Razpis poučevanje

Razpis usposabljanje

Navodila za oddajo prijave na razpis

Priloga št. 1a(POUČEVANJE)

Priloga št. 1b(USPOSABLJANJE)

Priloga št. 3a

Priloga št. 3b

Priloga UP FTŠ Turistica-Dodatni kriteriji in dokazila


torek, 6. december 2016

MEDNARODNI DAN UP FHŠ l 13. 12. ob 11.00

Vabljeni na

MEDNARODNI DAN UP FHŠ

v torek, 13. 12. 2016, ob 11.00 uri

v predavalnici Burja 2.

Študentom UP FHŠ bomo predstavili informacije o možnostih študijskih izmenjav v okviru:

Erasmus+

Erasmus+ K107 (za države, ki niso članice evropske unije)

CEEPUS

Poletna šola Šanghaj 2017


torek, 6. december 2016

Dobrodelni teden Fakultete za humanistične študije I 12. - 16.12.

Dobrodelni teden Fakultete za humanistične študije

je dogodek, ki ga letos prvič organizirajo študentje tako Fakultete za humanistične študije, kot ostalih fakultet na Univerzi na Primorskem, od 12. do 16. decembra, v Palači Armerija na Titovem trgu v Kopru. 

Študentje bodo prodajali slaščice vseh vrst in okusov, ki so jih pripravili sami.

Letos bomo vsa sredstva namenili Kriznemu centru za otroke in mladostnike Marelična hiša. Marelična hiša sprejema otroke in mladostnike južne primorske regije, mladostnikom pa nudijo vso pomoč in podporo. 

Dogodek spremlja kulturni program, ki se bo v celoti izvajal v prostorih Palače Armerije. Študentje bodo tako vsak dan od 10. do 16. ure zbirali prostovoljne prispevke na stojnicah, kjer vas bodo pričakale razne slaščice, pozneje pa se lahko udeležite raznih nastopov naših lokalnih glasbenikov, kot tudi plesnih točk in predavanja dr. Andraža Terška na temo socialnosti in dobrodelnosti. Celoten kulturni program si lahko ogledate tu

Veseli bomo, če nam boste z objavo v vašem mediju pomagali pri obveščanju javnosti!

Za več informacij sem vam na voljo:
tel. št.: 041 850 728 (Darja)
ali 
e-naslov: darja.orazem@gmail.com
05 66 37 740 (centrala)

05 66 37 741 (referat)

05 66 37 742 (faks)

info@fhs.upr.si

Univerza na Primorskem
Fakulteta za humanistične
študije
Titov trg 5
6000 Koper